گرد و غبار قاتلی که صدای پایش شنیده نمی گردد

گرد و غبار قاتلی که صدای پایش شنیده نمی گردد

بکسیها: 18 اردیبهشت ماه، تهران برای بار دوم در سال 1401 هوای بسیار ناسالم را تجربه نمود و زنگ خطر برای جدی گرفتن آلاینده ذرات معلق کمتر از 10 میکرون شنیده شد. در فصولی که ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون غایبند، این ذرات گرد و غبار هستند که هوای تهران را به کنترل خود در آورده اند این در حالیست که بروز چنین شرایطی در پایتخت بی سابقه بوده است.



به گزارش بکسیها به نقل از ایسنا با هجوم باردیگر ذرات گرد و غبار و دفن شدن شهر تهران در آلودگی، بار دیگر هوای پایتخت وضعیت بسیار ناسالم را تجربه نمود و شاخص کیفیت هوای تهران از عدد ۲۰۰ گذشت. ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۱ توده گرد و غباری که سوغات شبه جزیره عربستان بود سایه خودرا بر بیشتر شهرهای ایران خصوصاً در نیمه غربی کشور انداخت و ذرات گرد و غبار تا پایتخت نیز رسیدند و حتی پهنه های سبز شمال نیز از شر آنها در امان نماندند؛ ذراتی که برمبنای شاخص آلودگی هوا با عنوان ذرات معلق کمتر از ۱۰ میکرون شناخته می شوند.

تقریبا یک ماه قبل و در روز ۱۹ فروردین ماه نیز همین اتفاق رخ داده بود. این تاریخ شاید روزی باورنکردنی برای هوای تهران بود و حتی عدد ۵۰۰ نیز روی برخی نمایشگرهای آلودگی هوای تهران ثبت گردید.

به گزارش بکسیها به نقل از ایسنا شاید برجسته ترین نکته ای که در مقایسه کیفیت هوای فروردین ماه سال جدید و سال قبل به چشم می خورد، ثبت شرایط خطرناک آلودگی هوا در روز ۲۰ بهار ۱۴۰۱ باشد. میانگین شاخص آلودگی هوا در این روز به عدد باورنکردنی ۳۳۲ رسید و در بعضی از نقاط پایتخت نیز هوا آلوده تر بود. افزایش تصاعدی غلظت آلاینده ها در این روز به سبب ورود توده گرد و غبار خارجی به مرزهای ایران صورت گرفت و سبب شد تا آسمان تهران برای مدتی شفافیت خودرا از دست بدهد و ریه های مردم نیز بیش از پیش میزبان ذره های گرد و غبار شوند.

اما مردم تهران و افرادی که وضعیت کیفیت هوا را کم و بیش دنبال می کنند، می دانند که قبل از مطرح شدن نام آلاینده ذرات معلق کمتر از ۱۰ میکرون، ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون بودند که به آسمان پایتخت حکومت می کردند. این آلاینده که در فصول سرد سال ظاهر می شود منشا شیمیایی دارد و از نظر کارشناسان ریسک تنفس آن کمی بیشتر از آلاینده هایی مانند گرد و غبار است که منشا خاکی دارند.

ذرات معلق کوچکتر از ۱۰ میکرون درشت ترند و نسبت به ذرات معلق کوچکتر از ۲.۵ میکرون کمتر وارد بخش های تحتانی سیستم تنفسی می شوند و بطور جزیی خطر کمتری دارند ولی در غلظت های بالا و در قیاس با حد مجاز می توانند مشکلات بهداشتی و زیست محیطی زیادی را در پی داشته باشد.

علی رغم این که ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون می توانند نسبت به گرد و غبار برای سلامتی انسان مضرتر باشند، این ذرات هیچ وقت نتوانسته اند شرایطی نظیر آلاینده ذرات معلق کمتر از ۱۰ میکرون در تهران ایجاد کنند. شاخص آلاینده ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون از شروع دهه ۹۰ شمسی حتی به تعداد انگشت های یک دست نیز از عدد ۲۰۰ تجاوز نکرده و هوای تهران در ساعات خاصی در رنگ بنفش به خود گرفته است این در حالیست که سال ۱۴۰۱ تا کنون دو روز بنفش را در بعضی ساعات تجربه کرده است.

با این که فصول سرد همیشه همراه با بارش نسبی نزولات جوی هستند و با خیس کردن گلوی تالاب ها اجازه برخاستن ذرات گرد و غبار را به آنها نمی دهند، ورود چنین توده هایی که اغلب منشا خارجی دارند این تلنگر را به ما می زند که اگر گرد و غبار بهاره و تابستانه با ذرات معلق سیاه فصول سرد همراه شوند، از اندازه کوچک خود تاثیر بسیار بزرگتری دارند. ورود متناوب ذرات گرد و غبار به کشور و شهر تهران باید زنگ خطر را برای تقویت دیپلماسی زیست محیطی و کنترل گرد و غبار در منطقه را به صدا درآورد.

به گزارش بکسیها به نقل از ایسنا وقتی تالاب ها پر آب نمی شوند، ریزگرد ایجاد می شود. در حقیقت منشا ریزگرد در عراق فقط تالاب هورالعظیم نیست. حدود ۳۵ تالاب دیگر در دو کشور عراق و سوریه وجود دارند که خشک شده اند و آنها تاثیر بیشتری روی ایجاد ریزگرد دارند. کانون های خارجی ایجاد ریزگرد عمدتاً در عراق، سوریه و ترکیه قرار دارند و ایجاد آنها ناشی از خشک شدن تالاب ها و عدم جریان روان آب دجله و فرات به سمت کشورهای عراق و سوریه بوده است.

اصل قورباغه ای می گوید که تغییرات بزرگ زمانی قابل چشم پوشی هستند که به تدریج اتفاق بیفتند. شاید اگر چند دهه پیش راجع به چالش های زیست محیطی فعلی کشور سخن می گفتیم، کسی باور نمی کرد و بروز چنین اتفاقاتی به منزله یک فاجعه ملی تلقی می شد. قورباغه محیط زیست ایران اما، اندک اندک در آب جوشان مشکلاتش می پزد و مشکلاتی مانند ریزگرد، آلودگی هوا، خشکسالی و هزار و یک چالش دیگر اندک اندک نفس محیط زیست ایران را تنگ و تنگ تر می کند. اگر هشدارهای کوتاه فعلی به گوش ما نرسند، روزی می رسد که دیگر صدای ضربان قلب محیط زیست کشور شنیده نخواهد شد.





منبع:

1401/02/21
20:01:31
0.0 / 5
764
تگهای خبر: كیفیت
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات کاربران بکسیها در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۲
بکسیها - اخبار اجتماعی
baxiha.ir - مالکیت معنوی سایت بکسیها متعلق به مالکین آن می باشد