مهر از یك بخشنامه حاشیه ساز گزارش می دهد؛
روی سیاه حاجی فیروز نخستین چالش مدیریت شهری در ۱۴۰۰
به گزارش بکسیها بخشنامه معاون اجتماعی شهرداری در خصوص حذف سیاهی چهره حاجی فیروز در برنامه های نوروزی، واکنش های بسیاری به دنبال داشته است و سخنگوی شورای شهر از وی خواسته تنهابه مسئولیتهای اجرایی اش بپردازد.
به گزارش بکسیها به نقل از مهر، شهرداری تهران به مناسبت گذر از سده ۱۳۰۰ و ورود به سده جدید، سال جاری برنامه های ویژه ای در نظر گرفته است که از مهم ترین آن راه اندازی کارناوال های شادی با کمک المان های نوروزی است. در این میان حضور حاجی فیروزها به صورت نمادین هم فراموش نشده است، اما روز گذشته محمد جوادی یگانه معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران در بخش نامه ای اعلام نموده است که به علت وجود نقدهایی که در مورد چهره سیاه حاجی فیروز و نژادپرستانه دانستن چهره او، وجود دارد برای جلوگیری از سوءبرداشت در این مورد، شهرداری تهران در برنامه های نوروزی از نمایش حاجی فیروز با صورت سیاه در کارناوال های نوروزی خودداری می کند. وی حتی از مدیران عامل بهشت زهرا (س)، تاکسیرانی، مترو و اتوبوسرانی خواست در مورد فهم «حاجی فیروز» به او کمک کنند. این بخش نامه از روز گذشته واکنش های بسیاری به دنبال داشته و محمد جواد حق شناس رئیس کمیسیون فرهنگی اجتماعی شهرداری تهران، با استناد به پژوهش های مهرداد بهار ایران شناس برجسته گفته است: گمان می رود که این چهره، برگرفته از یکی از اسطوره های تموز، ایزدِ کشاورزی و چارپایان، در بین رودان باستان باشد. او سپس ادعا کرد که چهره سیاه شده حاجی فیروز، گویای بازآمدنِ او از سرزمینِ مردگان است، و جام سرخِ او، نشان از خونِ سیاوش دارد. وی همینطور گفته است که واژه سیاوش می تواند به معنیِ «مردِ سیاه» یا «سیاه رخ» باشد.
علی اعطا سخنگوی شورای شهر تهران هم در واکنش به نامه معاونت فرهنگی اجتماعی در صفحه شخص توییترش نوشت: برای دکتر جوادی بعنوان یک جامعه شناس با دانش، احترام فراوان قائلم؛ اما بعنوان یک فرد علاقمند با مختصر مطالعاتی در حوزه فرهنگ و ادبیات، منطق اقدام ایشان را درک نمی کنم. فارغ از ریشه ها، در کجای فرهنگ ایرانی دوگانه نژاد سیاه / نژاد سفید دارای موضوعیت بوده؟!
این نامه، از یک مرجع رسمی در حوزه مدیریت فرهنگی، چیزی جز پذیرش و رسمیت دادن به یک دوگانه ناموجود -یا حداقل بسیار کمرنگ- نیست. شهرداری دستگاه اجرایی می باشد. پژوهش و گفتگو و کشف حقایق را به ساحت خاص خود بسپارید و دستور به توقف یک امر دایر فرهنگی و دستور ناپذیر ندهید.
در منابعی دیگر خاستگاه حاجی فیروز به دوران ساسانیان بازمی گردد. کسی که در این زمان سیاه نیست و رخساری زیبا دارد و بعنوان «پیروز» و «خجسته» شناخته می شود و پیام آور نوروز برای شاه است و از طرف خدا آمده است. اینکه چرا او به رنگ سیاه درآمده و در دل فرهنگ مردم جای گرفته هم قصه ای دیگر به دنبال دارد. در دل آثاری دیگر حاجی فیروز را راهنمایی می بینم که مردم را در واپسین روزهای زمستان (پنج روز آخر) به جانب دیدار ارواح عزیزانشان هدایت می کند. از جهتی دیگر و در جهت نوید بخشی حاجی فیروز که افزون بر رسیدن فصل تازه بهار و آمدن نوروز، سر زدن خورشید را هم در بر می گیرد برخی پدیداری او را در دل فرهنگ مهر یا میترا جسته اند.«سودابه فضایلی» که در مقاله ای با عنوان «فیروز مقدس» این مورد را بررسی کرده؛ بر این نظر است که ایزد مهر یا میتره واسطه ای است میان آفریدگار و آفریدگانش و از عهد و پیمان و ماه هفتم و روز شانزدهم هر ماه محافظت می کند.
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات کاربران بکسیها در مورد این مطلب